Sara Dhimitri & Mathilde Klostermann
Ugens kulturpersonligheder er Sara Dhimitri & Mathilde Klostermann, som er stiftere af det danske produktionsselskab Killjoy. Killjoy Productions blev stiftet med henblik på at skabe filmprojekter med store dilemmaer, stærke karakterer og historier der er relaterbare og afspejler virkeligheden. Killjoy Productions’ mission er at skabe et rum for det feminine perspektiv i filmbranchen, hvilket er karakteriseret af deres disruptive tilgang til branchen, deres fængende historier om komplicerede kvindelige karakterer, og menneskene både foran og bag kameraet på deres projekter. Læs med her, hvor de giver et indblik i deres eget kulturforbrug.
Hvad betyder kultur for dig og hvordan vil du beskrive dit kulturforbrug?
Mathilde: Jeg er vokset op i en familie, hvor vi har rejst enormt meget og besøgt mange forskellige kulturer. Det har altid været en familietradition at tage i biografen i de lande vi rejser til, så film har faktisk altid fyldt meget i mit liv, længe før jeg vidste det var noget jeg gerne ville arbejde med. Derudover har jeg selv boet i hhv. Los Angeles, Cairns og Seoul, så jeg elsker også at fordybe mig i kulturen og sproget i andre lande.
Sara: Kultur for mig betyder mange ting, og noget som drager mig enormt meget. Jeg elsker at besøge andre lande, og opleve deres kultur - i form af levestil, mad og kunst. Jeg er selv halv albaner, og Albanien har en helt anderledes kultur end Danmark. Jeg har derfor siden jeg var helt lille oplevet to vidt forskellige samfund, og ligeså meget som jeg elsker at være i Danmark, så er jeg stor tilhænger af at rejse, både for kultur og inspiration. Som skuespiller forsøger jeg om muligt, at fodre mig selv med teaterstykker og se teater - bevares, en tur i biffen med popcorn og cola, er en skøn “venindeaften” (læs firma research), sammen med Mathilde. Men der er noget over at se det live på en scene, og mærke spillerne. Jeg ville ønske det var billigere at gå i teatret. Rettelse; jeg ville ønske jeg havde flere penge (for teatrene lider, og har brug for al den indtjening de kan få), så jeg kunne opleve det samme stykke flere gange. Mit kulturforbrug ville jeg derfor beskrive som rimelig stort - i form af teater, biografen, og spændende mad steder… og rejser.
Hvilken kulturoplevelse har gjort særligt indtryk på dig, og hvorfor?
Mathilde: Jeg husker tydeligt, da jeg var inde og se The Father herhjemme med mine forældre. Det er sjældent, at en film virkelig sidder i mig så længe, som den film har gjort. Det er stadig en film jeg ofte refererer til, da den i mine øjne er et mesterværk. Der er noget særligt over en film, der kan ramme en nerve hos alle fra børn til voksne, uden at moralisere og tale ned til publikum. Det er præcis sådan noget kunst jeg også vil lave.
Sara: Det er svært at vælge, så jeg nævner to, bedre kan det ikke gøres. Nr. 1 - da jeg var i Marokko i 2021 med min kæreste, havde jeg skrevet 20 sider med rejseplan og research om landet (man er vel producer), får jeg fra første aften et kultur”chok”. Jeg vidste at man helst ikke skulle stå stille på Djemma El Fnaa, men ender med at gøre det som det første, og straks var der 2 kvinder klar til at male henna på mig, for efterfølgende at rippe min kærestes pengepung… Flash forward til 10 dage senere, hvor jeg slår den ene vanvittige handel af efter den anden inde i souks - blev sågar kaldt for “berberkvinde”, og min kæreste blev tilbudt at få 2 kameler i byttehandel for mig (han sagde pænt nej). Det var enormt fedt at opleve marokkansk kultur, og virkelig sjovt at prøve sine handel skills af!
Nr. 2 - Da jeg sidste år var i Berlin til Ivana Chubbuck masterclass, valgte min kæreste og jeg en af dagene at tage til en immersive art exhibition, som blev kaldt Dark Matter. 7 forskellige rum med lysinstallationer, lyd og bevægende former. Vi endte med at være der i 3 timer, da vi blev suget fuldstændig ind i det her mørke univers, og gik derfra med vidt forskellige indtryk og oplevelser af udstillingen. Det er stadig den museum oplevelse som ligger øverst på listen.
Hvordan prioriterer du kulturen i hverdagen og hvad får du personligt ud af det?
Mathilde: Jeg er generelt af den opfattelse, at ingen kulturel oplevelse nogensinde kan være spild af tid. Derfor siger jeg altid ja til en tur i operaen eller teatret eller andet, hvis muligheden byder sig, selv hvis den pågældende oplevelse ikke havde været mit naturlige valg. Jeg synes nemlig, at kultur er med til at gøre mig klogere på mig selv - hvad jeg kan lide/ikke kan lide og hvorfor. Selv de kulturelle oplevelser som ikke faldt i min smag, er stadig et godt minde at se tilbage på med de mennesker jeg har nært. Jeg synes ikke, man skal være bange for at turde opleve noget nyt og komme lidt ud af sin komfortzone.
Sara: Jeg prioriterer oplevelser rigtig højt - hvad end det er en gåtur på Christianshavn, en tur i et af Københavns teatre, en frokost med veninder, fællesspisning i Absalon eller noget helt femte. Jeg kan ikke sætte en finger på hvad jeg får mest ud af, men jeg lægger en enorm stor værdi i oplevelser i samværet med dem jeg holder af. Det er det som skaber minder og giver mig glæde i livet.
Hvordan kan gogo styrke dit kulturforbrug?
Mathilde: Jeg synes det er super smart at samle kulturelle tilbud på én platform, så man nemt kan se hvad der sker rundt omkring. Jeg føler ikke altid selv at jeg har fingeren på pulsen, når det kommer til hvad der er op og ned på kulturelle tilbud. Så er det genialt at gogo kan guide mig på vej og komme med gode forslag. Det gør det hele meget nemmere og mere overskueligt.
Sara: gogo er helt sikkert en kæmpe fordel at gøre brug af. Når ens hjerne selv er tømt for idéer, og jeg ikke selv lige kan finde på en aktivitet, så er der et hav at vælge imellem hos gogo. Virkelig et konge initiativ!
Hvilke projekter har dit fokus lige nu?
Mathilde: Lige nu er mit fokus at få styr på de sidste ting i post-produktionen for vores seneste kortfilm, ‘Maria Elsker For Meget’, samt at få arrangeret premieren. Derudover sidder jeg og udvikler på 2 kortfilm, en mini-serie og en spillefilm. Sidstnævnte er vi pt. ved at søge fundraising til, hvilket går fremad. Vi går efter at kunne gå i produktion i 2025 eller 2026. Mini-serien skal vi skyde piloten til i år.
Sara: De projekter som har mit fokus lige nu er de kommende tre projekter vi har i firmaet. Vi har to kortfilm, som går i optagelse i år, og en serie som starter blok A inden udgangen af året. Det er voldsomt intenst lige nu, med tungen lige i munden, men jeg glæder mig som et lille barn juleaften, til at vi står på set og kameraet ruller!